Dünyada öyle hayvanlar var ki görünce, özelliklerini öğrenince doğaya bir kez daha hayran olmamak imkansız. Bu hayvanlardan biri de pangolin.
Sevimli ismi bir yana görünüşü ile gerçekten şaşırtıcı olan bu güzel hayvanlar vücutlarını kaplayan pullar nedeniyle ilk bakışta bir çam kozalağını andırıyorlar. Pullu memeliler takımının pangolingiller familyasından olan pangolin ülkemizde hemen hiç tanınmasa da aslında yıllardır dünyanın gündeminde.
Tehlike anında top haline geliyorlar.
Pangolinler Asya ve Afrika’da yaşıyor.
Pangolinlerin Asya’da yaşayan dört ve Afrika’da yaşayan dört olmak üzere toplam 8 türü bulunuyor ayrıca birkaç pangolin türünün de nesli tükendiği biliniyor. Pangolin türlerinin boyu 30-100 cm arasında değişiyor.
Vücutları keratin pullarla kaplı
Pangolinlere ilginç görünümlerini veren vücutlarını kaplayan pullar. Bu pullar keratinden oluşuyor, yani saç ve tırnaklarla aynı maddeden. Bu arada pangolin vücudu keratin pullarla kaplı olan dünyanın bilinen tek memeli hayvanı.
Ağaç kovuklarında ve çukurlarda yaşıyorlar.
Pullu memeli pangolinler ağaç kovuklarında ya da kazdıkları çukurlarda yaşıyorlar. Pangolinlerin yaşam alanı türlerine göre farklılık gösteriyor yani bazı türleri ağaç kovuklarında yaşarken bazılarıysa yaşamını çukurlarda sürdürüyor.
Gece aktifler.
Pangolinler noktürnal yani gece aktif canlılar. Gündüzleri yuvalarında geçiren pangolinler hava kararınca yuvalarından çıkarak avlanıyorlar. Bu canlıların ana besin maddesi karıncalar ve termitler. Pangolinler karınca ve termitleri uzun dillerini kullanarak yakalıyorlar. Genellikle yalnız yaşayan pangolinler yalnızca çiftleşme zamanı bir araya geliyorlar. Bir pangolin bir seferde 1-3 arasında yavru dünyaya getiriyor ve bu yavruların yetişkin olması yaklaşık olarak 2 yıl sürüyor.
Pangolinlerin nesli hızla tükeniyor!
Pagolinler etleri ve pulları için sürekli avlanıyor ayrıca yaşam alanlarının tahrip edilmesi, ormanların yok edilmesi de bu muhteşem canlıların neslini tehdit ediyor. Pangolinlerin 8 türünün hepsi farklı kategorilerde nesli tükenen hayvanlar listesinde yer alıyor ve bunların iki tanesi kırmızı listede, yani çok ciddi tehlike altında.
Geleneksel Çin tıbbında pangolin pulları kullanılıyor
Geleneksel Çin tıbbında pangolin pulları kanser tedavisi gibi bazı şeyler için kullanılıyor. Oysaki pangolin pulları keratinden oluşuyor. Yani buna inanan insanlar pangolinleri öldürmek yerine kendi tırnaklarını ya da saçlarını da yiyebilirler zira insan saçları ve tırnakları da keratinden oluşuyor. Çin’de geçtiğimiz günlerde 3.1 ton pangolin pulu yakalandı! Bu tam 7500 pangolinin öldürüldüğü anlamına geliyor! Bu korkunç olay pangolinleri bir kez daha acı bir şekilde dünyanın gündemine getirdi.
Pangolin pulları karaborsada kilosu 700 dolardan satılıyor!
Çin’de 1 kilogram pangolin pulu karaborsada 5000 yuan yani 700 dolara alıcı buluyor! Çin pangolinlerin yakalanmasını yasaklamış olsa da ne yazık ki kolluk güçleri bu konuda pek de başarılı olamıyor ve pangolinler tamamen hurafe olan tıbbi gerekçelerle toplu olarak katledilmeye devam ediyor! Şangay gümrüğünden yapılan açıklamada 2015 yılından bu yana Afrika’dan pangolin pulu kaçakçılığı yapan üç kişinin tutuklandığı belirtilse de bu önlemlerin yeterli olmadığı açık.
Eğer geleneksel Çin tıbbı için pangolinler bu hızla katledilemeye devam ederse önümüzdeki bir kaç yıl içinde dünyanın en ilginç ve özel hayvanlarından biri olan pangolin artık dünyada olmayacak ve gelecek nesiller bu muhteşem canlıların belki de adını dahi duymayacak. Şimdi anladınız mı neden dünyanın en şanssız hayvanlarından biri dediğimizi Umuyoruz Çin hükumeti ve Afrika’da pangolinlerin yaşadığı ülkeler bu durumun ciddiyetinin farkına varıp bir an önce pangolin ticaretinin sonlandırılması adına ciddi ve gerçekçi adımlar atarlar. Çünkü biz pangolinlerin yok olmasını istemiyoruz! Yasa dışı avcılık( gerçi yasal avcılık da aynısı!) dünyaya karşı işlenen bir suç ve bu cani avcıların avladığı her canlı dünyadan ve bizlerden çalınıyor!