24 Nisan 2021 Cumartesi

Atlantik Sarı burunlu Albatrosu portesi.


Atlantik Sarı burunlu Albatrosu portesi. 

Albatrosların da dahil olduğu, tüp burunlu kuşlar ailesi tamamen denizel kuşlardır. Hayatlarının büyük bölümü okyanuslarda temiz sudan uzakta geçer.


Ancak bizler gibi bütün canlıların su içmeye ihtiyacı var. Peki bu albatros okyanusun ortasında su ihtiyacını nasıl gideriyor? Burnuna bakın. Tüp burunlular da denilen pelajik kuşlar, deniz suyunu arıtmak için Allah inanılmaz bir sistem geliştirmiştir. Takım üyelerinin hepsinde burun açıklıkları bir tüpe açılır. Bu kuşlar sadece deniz suyu içerler ve bu sudaki fazla tuz, tuz bezleri aracılığyla dışarıya salgılanır.

Besinleri sadece deniz hayvanlarıdır. Aynı şekilde bu burunları sayesinde onlarca kilometre ötedeki bir balık sürüsünün kokusunu alıp koca okyanusta kanatlarıyla koymuş gibi bulurlar. Çok benzedikleri martılarla bir akrabalıkları yoktur. Görüntü sizi yanıltmasın. İnsanların bulunduğu her yerdeki suyu içilebilir hale getiren bir sistemi olduğunu düşünün. Bu açıdan bakıldığında deniz kuşları, bizim biyolojik gelişmişliğimizin çok ötesinde yaratılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YAĞMUR BULUTU